KOUZLO ZVANÉ POZDRAV

    Spousta kolemjdoucích mě na ulici nepozdraví, a když mi nabízejí pomoc, prostě to na mě vyhrknou. Pokud jde o zdvořilost, vůbec mě to nepohoršuje, na podobných věcech si nezakládám, a dotyčný má navíc asi dost jiných starostí. Pozdrav na ulici je ovšem výhodný i z jiných důvodů.

 

„Dobrý den, prosím vás …“

    Ještě jsem neviděla člověka, který se ptá na cestu a nepozdraví. Většina z nás k tomu ještě dodává nějakou kouzelnou formulku typu „Můžu se zeptat …“ My jsme obvykle na ptačce říkávali: „Dobrý den, prosím vás …“

    Kdybychom to neříkali, možná by se nám vůbec nepodařilo kolemjdoucí zastavit. Tak jako se těm, kteří nezdraví, občas nepodaří zastavit mě, i když bych jim třeba jinak ráda odpověděla. A rozhodně to není proto, že bych se nad jejich nezdravením pohoršovala.

 

Získání času

    Někteří z vás možná četli jeden z mých prvních příspěvků, kde jsem popisovala, jak se mi na známých trasách nedařilo odpovídat na nabídku pomoci a co mi nakonec pomohlo a vlastně pomáhá dodnes. Hádáte správně, byl to tehdy pozdrav, co mi umožnilo být zase o chloupek zdvořilejší.

    Tím, že jsem kolemjdoucího, který na mě mluvil, nejprve pozdravila, jsem získala čas a přepnula se z režimu „jdu“ do režimu „komunikuju“. Jednoduché „dobrý den“ mi dává právě o tu jednu a půl vteřinu navíc, které potřebuji, aby můj mozek dokázal zareagovat na nečekaný podnět.

   

Pozdravem upoutáte pozornost

    Každý z nás je jinačí, a tak někdo potřebuje trochu více času, aby si nejen uvědomil, že na něj někdo mluví, ale dokázal i odpovědět. Podobná liknavost se zdaleka netýká jen nevidomých. Hodněkrát jsem už narazila na člověka, který i po oslovení projde a neodpovídá. Možná je zabraný do nějakých starostí v práci, možná se mu něco děje doma, možná prostě spěchá.

    Hlavní je, že nejspíš nebude nezdvořilý, jen prostě pomalý. Na rozdíl ode mě ale vidí, a tak ho kvůli tomu nikdo nebude považovat za nevděčného či nezdvořilého, přestože jde o stejný problém. Dobře, touhle poznámkou jsem možná v našem století už mnohým z vás ukřivdila (alespoň v to doufám), tak tedy k věci.

    To „Dobrý den, prosím vás …“ jsme tehdy říkali proto, abychom upoutali pozornost kolemjdoucích, než jim začneme říkat to, co potřebujeme. Stejně tak člověk, který mě před nabídnutím pomoci pozdraví, mi dává více času se rozkoukat a zareagovat. A tak i já zásadně zdravím, pokud od někoho něco potřebuju.

    Vy taky zdravíte, když se ptáte na cestu. Nebo ne? Proč tedy nepozdravit i tehdy, kdy někomu něco nabízíte? Princip je stejný: oslovujete člověka, který o vás neví, a tak je lepší získat čas.

 

Hodně štěstí nejen na ulici a dobrý den!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nevidíš a nebydlíš sám? Jsi outsider! Opravdu?

Ne všechno jde, když se chce - Jak (ne)motivovat nejen člověka s handicapem?

Staré „slepecké“ báje aneb Věděli jste, že i nevidomý může mít zkreslené představy o vidících?