Devět ctností nevidomé aneb Má život s handicapem i nějaké výhody? - Úvod

    Už se vás někdo zeptal, jestli byste chtěli mít nějaký handicap? Já jsem takhle někdy v pubertě totálně dorazila svou adoptivní babičku nadšeným dotazem, zda by chtěla být také nevidomá. Na její rozpačitou a pochopitelně zápornou odpověď jsem zareagovala zhruba v tomto duchu: „To je škoda! Viděla bys věci, které teď vidět nemůžeš.“

    Musím říct, že na tenhle počin z mladické nerozvážnosti nejsem ani trochu hrdá – podobné sdělení asi nebude nic příjemného. A co si budeme povídat, je to přeci jen trochu zkreslené. Ale přesto: může mít život s handicapem, který si většinou právem spojujeme s větší mírou úsilí a nutností kompenzace, mít i nějaké výhody?

 

Handicap bez člověka jaro nedělá

    V první řadě si musíme ujasnit jednu pro někoho možná nepříjemnou, ovšem důležitou věc: Handicap sám o sobě žádné výhody nepropůjčuje. Nevidomý člověk se nerodí ani s lepším sluchem či jiným šestým smyslem, ani s nějakou zvláštní ušlechtilostí, dobrotou, empatií či jinými vlastnostmi, které jsou nám občas mylně přičítány. Handicap totiž nesouvisí s osobností, nýbrž pouze s tím, že ho máte.

    To, že nevidím, neříká nic o tom, co umím nebo jaký jsem člověk. Jeden nevidomý může být bystrý jedničkář se všestranným nadáním a schopností naslouchat, zatímco druhý neumí nic jiného než trousit oplzlé vtípky v hospodě, nadávat na Romy a dvakrát do týdne končit na záchytce. Lidé s handicapem jsou čestní i neupřímní, pomlouvači i rovní lidé, nezdravě promiskuitní i žijící v trvalých, spokojených vztazích, věřící i nevěřící, vzdělaní i nevzdělaní, a tak bychom mohli pokračovat. Chceme-li tedy přemýšlet o otázce, zda může život s handicapem přinášet nějaké výhody, musíme vždy hledat odpověď jen u konkrétního člověka, který se zdravotním postižením žije.

    Babička by možná ty krásné věci, které vidím já a které ona vidět nemůže, neviděla ani jako nevidomá. To, že mně osobně handicap přinesl do života pozitivní vlastnosti, zkušenosti a zážitky a že jsem si díky němu osvojila pár zajímavých dovedností, není něco automatického, co by po proměně v nevidomou nádavkem získala i ona. Její schopnosti, dovednosti a zkušenosti by nejspíš byly jiné, jenže tím by veškerá podobnost končila.

    S vědomím toho, že můj výčet není univerzální ani vyčerpávající, se v následujících článcích pojďme podívat na výhody, které handicap přinesl konkrétně mně. Aby se to dobře pamatovalo, budu o nich vyprávět převážně formou různých historek ze života a ke každé z nich přiřadím pomyslnou ctnost.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ne všechno jde, když se chce - Jak (ne)motivovat nejen člověka s handicapem?

Staré „slepecké“ báje aneb Věděli jste, že i nevidomý může mít zkreslené představy o vidících?

Když kolem předsudků točím já